فهرست مطالب

جغرافیا و مخاطرات محیطی - پیاپی 40 (زمستان 1400)

نشریه جغرافیا و مخاطرات محیطی
پیاپی 40 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیرحسین صدر*، رضا علیپور، مریم محمودی، زهرا رسولی عنبر صفحات 1-23

    پهنه گسلی کاروانسرا در شمال نوبران و پهنه زمین شناسی و ساختاری ایران مرکزی قرار گرفته است. این پهنه در جنوب دریای خزر و در کمربند آلپ-هیمالیا قرار دارد. مطالعه نشانه های ریخت زمین ساختی، روش مناسبی در ارزیابی فعالیت های زمین ساخت نسبی و بررسی تاثیرات پهنه گسلی مورد مطالعه می باشد. در این پژوهش 5 شاخص ریخت سنجی، شاخص عدم تقارن حوضه زهکشی، تقارن توپوگرافی عرضی، گرادیان - طول رودخانه، نسبت عرض کف دره به ارتفاع آن و منحنی فرازسنجی محاسبه شده است. ارزیابی این شاخص ها و همپوشانی نتایج آن ها با یکدیگر به عنوان شاخص زمین ساخت فعال نسبی در چهار رده که شامل مناطق با فعالیت زمین ساخت نسبی، خیلی فعال تا مناطق با فعالیت کم مشخص گردید. توزیع این شاخص نواحی مربوط به فعالیت گسل های مختلف و نرخ های نسبی زمین ساخت پویا را مشخص می سازد. همچنین بعد فرکتالی در 11 مربع در منطقه مورد مطالعه برای الگوی گسل ها و شبکه زهکشی منطقه به روش مربع شمار، نمودارهای Log - Log و استفاده از تحلیل های فرکتالی مربوطه محاسبه شده است. بررسی نوزمین ساخت پهنه گسلی کاروانسرا و قرارگیری حوضه ها، با میزان فعالیت زمین ساختی متوسط تا بالا، در پهنه گسل های اصلی و فعال در منطقه به خصوص در مناطقی که تراکم شکستگی ها بیش از دیگر مناطق است و ابعاد فرکتالی محاسبه شده برای پهنه گسلی و شبکه زهکشی، نشان دهنده عملکرد فعال سامانه گسلی در جبهه جنوبی محدوده مورد مطالعه می باشد. نقش موثر ساختارهای زمین ساختی در ایجاد نرخ های بالایی از میزان فعالیت نسبی زمین ساختی و ریخت شناسی شبکه زهکشی به عنوان، عوامل مخاطرات طبیعی جدی در محدوده مورد مطالعه محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: نوزمین ساخت، شاخص های ریخت سنجی، گسل کاروانسرا، نوبران
  • کامران گنجی، سعید قره چلو*، احمد احمدی صفحات 25-46

    هدف از تحقیق حاضر بررسی معیارهای موثر در سیل خیزی رودخانه گرگانرود در محدوده شهرستان آق قلا می باشد. پنج معیار کلی و 18 زیرمعیار فرعی موثر در ایجاد سیلاب رودخانه گرگانرود و شهرستان آق قلا، شناسایی شد. سپس با روش سلسله مراتبی AHP معیارها و زیرمعیارها وزن دهی شده و لایه های آنها در نرم افزار ArcMap همپوشانی و نقشه ی خطرسیل شهرستان آق قلا تهیه شد. معیارهای توپوگرافی و مورفولوژی به ترتیب با اوزان 353/0 و 333/0 بیشترین تاثیر در بوجود آمدن سیلاب را داشتند. 19/14 درصد از مساحت شهرستان آق قلا در پهنه خطر خیلی کم (مناطق غربی و جنوبی شهرستان با توجه به توپوگرافی مناسب و دور بودن از حریم رودخانه)، 1/18 درصد در پهنه ی خطرکم (شمال غرب شهرستان با توجه به وجود مناطق باتلاقی و شوره زار)، 95/11 درصد در پهنه خطرمتوسط (شمال شهرستان با توجه به باتلاقی و تپه ماهوری بودن منطقه و جنوب شهرستان)، 66/29 درصد در پهنه خطرزیاد (جنوب شرق شهرستان به دلیل نزدیکی به رودخانه ی گرگانرود و زیرشاخه های رودخانه قره سو و غرب شهرستان به دلیل شرایط نامناسب مورفولوژی و شیب بسیارکم بستر رودخانه) و 1/26 درصد از شهرستان آق قلا در پهنه خطر خیلی زیاد (مرکز شهرستان و اطراف رودخانه گرگانرود با توجه به وضعیت توپوگرافی و مورفولوژی رودخانه) قرار دارند. دیواره سازی و تثبیت قوس خارجی پیچانرودها در محدوده روستاهای سلاق یلقی تا قانقرمه، لایروبی رودخانه در نزدیکی پل ها، تغییر کاربری اراضی متجاوز به حریم رودخانه، لایروبی و بسترسازی مناسب در محدوده شهری رودخانه گرگانرود و زهکشی و کانال کشی مناسب با شرایط توپوگرافی مناطق مرکزی شهرستان از اقداماتی است که به کاهش خطر سیل در شهرستان آق قلا کمک می نماید.

    کلیدواژگان: آق قلا، نقشه خطرسیلاب، رودخانه گرگانرود، AHP، GIS
  • عبدالعزیز حنیفی نیا*، حبیب نظرنژاد صفحات 47-68

    هدف این مطالعه ارزیابی کارایی دو مدل شبکه عصبی مصنوعی و الگوریتم ماشین پشتیبان بردار در سه حالت استفاده از شاخص های مورفومتریک شامل شاخص خیسی توپوگرافی، شاخص موقعیت توپوگرافی، شاخص توان آبراهه، شاخص طول شیب، شاخص ناهمواری زمین، شاخص تعادل جرم، شاخص انحنای پروفیل و شاخص انحنای سطح ؛ استفاده از عوامل محیطی و انسانی شامل بارندگی، ارتفاع حوضه، درجه شیب ، جهت شیب، لیتولوژی، کاربری اراضی، NDVI، آبراهه، جاده و گسل؛ و ترکیبی از دو حالت فوق، در پهنه بندی حساسیت زمین لغزش آبخیز چریک آباد می باشد. برای این منظور با استفاده از بازدیدهای میدانی و تصاویر گوگل ارث، نقاط لغزشی در حوضه شناسایی شدند. نقشه شاخص های مورفومتریک با استفاده از مدل رقومی ارتفاعی (5/12×5/12) متر در SAGA_GIS6.4 و ArcGIS10.5؛ و نقشه های عوامل محیطی و انسانی در ArcGIS10.5 تهیه و رقومی شدند. نتایج ارزیابی دو مدل با استفاده از منحنی ROC نشان داد که در حالت استفاده از تنها شاخص های مورفومتریک، دو مدل SVM و ANN به ترتیب با سطح زیر منحنی 742/0 و 763/0 دارای عملکرد خوب ؛ در حالت استفاده از عوامل انسانی و محیطی، دو مدل فوق به ترتیب با سطح زیر منحنی 876/0 و 929/0 دارای عملکرد خوب و خیلی خوب؛ و در حالت استفاده از هر دو عوامل انسانی و محیطی به همراه شاخص های مورفومتریک، دو مدل با سطح زیر منحنی 940/0 و 936/0 دارای عملکرد عالی در پهنه بندی مناطق حساس بوده اند. نتایج حاصل از شاخص کاپا در حالت برتر نشان داد که به ترتیب عوامل لیتولوژی، LS و ارتفاع حوضه بیشترین تاثیر را بر وقوع زمین لغزش ها داشته اند.

    کلیدواژگان: شاخص های مورفومتری، SVM، ANN، منحنی ROC، حوزه آبخیز چریک آباد
  • صالح آرخی*، عبدالرحمان محمودیان، سمیه عمادالدین صفحات 69-92

    مدل سازی الگوی مکانی- زمانی در تغییرات پوشش جنگل اطلاعات ارزشمندی را جهت درک بهتر فرآیند تغییر، تعیین عوامل موثر مناطق در معرض تغییر فراهم می آورد. در این پژوهش سعی و تلاش ما بر آن بوده تا با استفاده از قابلیت ها و توانایی های فناوری های روز از جمله سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی عوامل موثر بر کاهش و تخریب جنگل های غرب ایران را شناسایی کرده و سپس در قالب الگوی محاسباتی مناسب به صورت یک مدل ریاضی بر گرفته از رفتار طبیعت پیاده سازی کنیم. در این پژوهش به منظور بررسی کاهش پوشش جنگلی شهرستان سردشت در استان آذربایجان غربی، از طریق تصاویر سنجندهMSS ، ETM+ و OLIمربوط به سال های 1356، 1379 و 1397 استفاده گردید. تصاویر ذکر شده مورد پیش پردازش و پردازش قرار گرفتند و به دو طبقه جنگل و غیر جنگل طبقه بندی شدند. برای بررسی ارتباط مکانی کاهش پوشش جنگل با عوامل فیزیوگرافی و انسانی از روش آماری رگرسیون لجستیک استفاده شد. برای بدست آوردن نقشه شایستگی تبدیل اراضی، رابطه رگرسیون لجستیک بین نقشه کاهش پوشش جنگلی سال های 1356 تا 1379 و 1379 تا 1397 و همچنین عوامل موثر بر آن، برقرار شد. در نهایت، یک مدل مکانی ساده که توانایی پیش بینی پراکنش مکانی تخریب جنگل را با استفاده از رگرسیون لجستیک دارد، ارایه شد. نتایج نشان داد که در طول 41 سال حدود 33721 هکتار از سطح جنگل های شهرستان سردشت کاسته شده است. با توجه به نتایج مشخص شد که از متغییرهای توپوگرافی، پارامترهای فاصله از جاده و فاصله از روستا بر میزان تخریب جنگل بیشترین تاثیر را داشته اند.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، مدل سازی، تخریب جنگل، آذربایجان غربی
  • محمدعلی زنگنه اسدی، مهناز ناعمی تبار*، رحمان زندی صفحات 93-112

    مدل های تجربی برآورد فرسایش برای یک منطقه خاص تهیه شده اند و واسنجی آنها برای استفاده در شرایطی غیر از محل تهیه آن ها ضروری است. بررسی دقت مدل های تجربی برای تخمین فرسایش می تواند منجر به برآوردهای بهتر از بار رسوبی و در نتیجه طراحی بهتر عملیات حفاظت خاک و آب گردد. لذا شناسایی مناطق پر خطر فرسایش جهت کنترل و کاهش فرسایش و تولید رسوبضروری است. هدف از این پژوهش بررسی دقت و قابلیت مدلهای ICONA ، ماشین بردار پشتیبان، چاید و جنگل تصادفی در تخمین فرسایش می باشد. ابتدا لایه های رقومی متغیرهای موثر در فرسایش شامل شیب، سازند زمین شناسی، کاربری اراضی، خاک، ارتفاع، جهت شیب، انحنا سطح، تراکم شبکه آبراهه، فاصله از آبراهه، تراکم گسل، فاصله از گسل و شاخص رطوبت توپوگرافی(Twi) تهیه گردید. در این پژوهش به منظور مقایسه مدل های مختلف از شاخص های آماری ضریب همبستگی(R) و قدر مطلق خطا) MAE) استفاده شده است. بررسی نتایج نشان دادند که از میان مدل های نام برده مدل ماشین بردار پشتیبان، ICONA و جنگل تصادفی با الگوی M7، M9 و M12 بیشترین دقت را با ضریب همبستگی)899/0)، (845/0) و (921/0) و کمترین میانگین قدر مطلق خطا(711/0= MAE)، (721/0= MAE) و (628/0= MAE) دارد. با توجه به مطالعه عوامل موثر در مدل فرسایش خاک این نتیجه بدست می آید که پارامترهای شیب، سازند زمین شناسی، کاربری اراضی، خاک، فاصله از آبراهه و شاخص رطوبت توپوگرافی(Twi) حساسیت بیشتری نسبت به فرسایش داشته و عوامل موثر بر فرسایش در این مناطق فعالیت بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: فرسایش خاک، حوضه گناباد، مدل های تجربی، شاخص های آماری، ضریب همبستگی
  • وحید بیرانوندی*، بهار بیشمی صفحات 113-127

    امروزه با توجه به اعتبارات زیادی که بندهای اصلاحی در احداث پروژه های آبخیزداری به خود اختصاص می دهند، بررسی اولویت ها در مکان یابی نقاط بحرانی پیش از اجرای سازه ها می بایست به صورت جامع و دقیق صورت گیرد. شناخت درست و دقیق نقاط فرسایش پذیر و عوامل موثر در آن اقدامی ضروری است، که می توان با اقدامات به موقع آبخیزداری خواه از سازه ای و غیره سازه ای یا ترکیبی از آن ها، شدت آسیب های ناشی از فرسایش و رسوب زیر حوضه ها را به حداقل رساند. ازاین رو دقت در انتخاب اولویت ها و سیاست گذاری های در فعالیت های سازه ای حوضه های آبخیز از تاثیر بسزایی برخوردار است. در این پژوهش که باهدف مدیریت و طرح ریزی بنیادین، سازه های توری-سنگی در سطح شهرستان خرم آباد به منظور کنترل فرسایش و رسوب صورت گرفت از چهار معیار هیدرولوژیک، توپوگرافی، اقتصادی و اجتماعی و سایر شاخص های مرتبط با فرسایش و گسل که در 14 زیر شاخص قرار می گیرند، با بهره گیری از فرآیند تحلیل شبکه ای به منظور وزن دهی این پارامترها و ورود آن به سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شد.با نگرش در نتایج، شاخص های تاثیرگذار به منظور مکان یابی سازه های توری-سنگی بیشترین وزن را زیر معیارهای فرسایش، پوشش گیاهی و گسل با وزن های 145/0، 141/0 و 126/0 به خود اختصاص دادند، که می توان از این نتایج برای پیشگیری از مخاطره های برآمده از فرسایش و رسوب که در 5/4 درصد از منطقه مطالعاتی قابل مشاهده است، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سازه های اصلاحی، مکان یابی، خرم آباد، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • الیاس مودت* صفحات 129-149

    تاب آوری سیستم های شهری به عنوان برترین شکل سکونت گاه انسانی تاثیرات قابل توجهی بر محیط زیست دارند و ارتقای پایداری و تاب آوری در شهرها و سکونتگاه های انسانی یک اولویت است؛ این در حالی است که با وجود پیشرفت های مهم در سال های اخیر در این زمینه، روش های موجود برای اندازه گیری تاب آوری شهری، تنها به تحلیل آن برای اختلالات خاص، یا از منظر تاب آوری مهندسی بوده است. بر اساس ضرورت موضوع این پژوهش با استفاده از مدلسازی PROMETHEE ابتدا اقدام به شناخت مبانی مدیریت بحران ناشی از زلزله نموده؛ و در مرحله بعد به تحلیل آماری شهر ایلام پرداخته است. لازم به ذکر است پژوهش حاضر دارای رویکرد توسعه ای - کاربردی و روش تحقیق ترکیبی از روش های (توصیفی، تحلیلی، کتابخانه ای و میدانی) می باشد. همچنین جهت تحلیل و ترسیم از نرم افزارهای GRAFER، EQS، EXCEL و ArcGIS، VPLS و AMOS-SPSS دیگر برنامه های مورد نیاز استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان داده است براساس طرح ریزی GAIA تنها نواحی 12، 3، 8، 5 و 6 بیشترین تاب آوری شهری را نسبت به دیگر نواحی دارا می باشند. و از نظر شاخص سازی سه معیار تاسیستات و تجهیزات، فضای سبز و حمل و نقل در شهر ایلام باعث به وجود آمدن چنین فضایی گردیده است. همچنین براساس الگوی شبکه ای تاب آوری میزان فی مثبت ناحیه 12 شهر ایلام برابر 81/0درصد و میزان فی منفی آن برابر 19/0 می باشد. در نهایت براساس رتبه بندی کمی مدل PROMETHEE ناحیه 12 شهر ایلام با میزان 6231/0 درصد تاب آورترین و ناحیه 9 شهر ایلام با میزان 4306/0- درصد آسیب پذیرترین ناحیه شهری می باشد.

    کلیدواژگان: مدلسازی، PROMETHEE، gaia، تاب آوری، ایلام
  • حسن حکمت نیا، اسماعیل نصیری هنده خاله*، فضل اللاه اسماعیلی، بهروز نظافت، داوود فتاحی، داوود مقدم صفحات 151-173
    بیان مساله

    در سال های اخیر، مطالعه درباره مفاهیم تاب آوری در مقیاس های شهری و منطقه ای توجه ویژه ای را به خود جلب کرده است، هرچند سطح و تعداد این مطالعات در مقیاس شهری بیش از مطالعات انجام شده در مقیاس های بالاتر است. از این رو، خلا این دسته از مطالعات در حوزه مطالعات منطقه ای نمایان است.

    هدف

    هدف اصلی از این تحقیق بررسی و سنجش تاب آوری شبکه ارتباط شهرکرج می باشد. در این پژوهش با مطالعات کتابخانه ای معیارها و زیرمعیارهای مهم در افزایش میزان تاب آوری راه ها مشخص و سپس در محورهای انتخابی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. شش معیار تدوین شده در این پژوهش، تاب آوری حرکت سواره، تاب آوری عابران پیاده و دوچرخه سواران، تاب آوری در برابر سوانح طبیعی، مدیریت کارآمد حمل و نقل، تاب آوری در برابر شرایط نامساعد آب و هوایی و تاب آوری در برابر جرم می باشد.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی می باشد. از سوی دیگر، روش تحقیق، توصیفی تحلیلی با رویکرد ترکیبی (کمی- کیفی) می باشد

    یافته ها

    محورهای انتخابی این پژوهش، خیابان شهید بهشتی و خیابان آزادی می باشند. براساس ارزیابی های انجام شده در این پژوهش به روش تحلیل سلسله مراتبی، سطح تاب آوری این محورها متوسط و کم می باشد.

    نتیجه گیری

    از راهکارهای پیشنهادی برای ارتقای تاب آوری می توان پیاده راه نمودن بخش های پرتردد پیاده خیابان، اجرای طرح های ترافیکی مانند زوج و فرد نمودن، کنترل سرعت وسایل نقلیه و تامین حرکت ایمن برای عابران پیاده از طریق روش های آرام سازی، استفاده از ابزار کنترل سرعت، احداث روگذر یا زیرگذر عابر پیاده در نقاط پرخطر و... اشاره نمود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، کارایی، تاب آوری، شبکه ارتباطی درون شهری، کرج
  • حسین اسمعیلی*، سید حسین میرموسوی، اسماعیل سهیلی صفحات 175-192

    مخاطره خشکسالی از جمله ویژگی های طبیعی کره زمین محسوب می شود که امکان رخداد آن در تمام مناطق آب و هوایی وجود دارد. این پژوهش با هدف تحلیل سری زمانی خشکسالی کشاورزی شهرستان داراب طی یک دوره 20 ساله (1399 - 1379) با استفاده از سنجش از دور و تصاویر ماهواره ای در محیط سامانه گوگل ارث انجین انجام شد. تصاویر ماهواره ای شامل 460 تصویر از محصولات دمای سطح زمین (LST) و پوشش گیاهی (NDVI) سنجنده مودیس ماهواره تررا می باشند که از آنها جهت محاسبه شاخص وضعیت دمایی (TCI) و شاخص وضعیت پوشش گیاهی (VCI) استفاده شد. همچنین نیز با استفاده از داده های بارش ثبت شده ایستگاه سینوپتیک داراب شاخص SPI بوسیله نرم افزار MATLAB در بازه های زمانی مختلف محاسبه شد. نتایج بدست آمده حاکی از این است که مطابق با طبقه خشکی بسیار شدید و بر اساس شاخص TCI سال 1379 با مساحت 225/46 کیلومتر مربع وسعت و همچنین نیز بر اساس شاخص VCI سال 1392 با مساحت 280/80 کیلومتر مربع وسعت، بیشترین مساحت خشکی را در شهرستان داراب را داشته اند. در نتیجه مقایسه بین مقدار عددی شاخص SPI برای هر یک از سال های دوره مورد بررسی با میزان مساحت های فاقد خشکسالی حاصل از دو شاخص TCI و VCI بدست آمده از تصاویر ماهواره ای، بیشترین مقدار ضریب همبستگی به میزان 0/76 بین SPI دوازده ماهه و شاخص VCI مشاهده شد که این مطلب نمایانگر شاخص ماهواره ای VCI به عنوان شاخص بهینه نشان دهنده وضعیت خشکسالی در شهرستان داراب می باشد.

    کلیدواژگان: سری زمانی خشکسالی، شاخص SPI، شهرستان داراب، گوگل ارث انجین، شاخص TCI
  • کبری شجاعی زاده*، شهریار خالدی، طیبه اکبری ایرانی صفحات 193-207

    عوامل انسانی و طبیعی متعددی در ایجاد جزایر حرارتی نقش دارند.بر این اساس هدف مقاله حاضر تحلیل وقوع موج گرمایی در شهرستان آبادان و تاثیر آن در جزایر حرارتی می باشد.امواج گرمایی با استفاده از شاخص صدک 95 و اعمال آن بر داده دمای بیشینه روزانه طی بازه زمانی 2017-1985 شناسایی شد. از میان امواج گرمایی حادث شده دو موج با تداوم بیشتر طی فصل گرم و سرد سال انتخاب، تصاویر ماهواره ای آنها از فراورده MYD11A2 سنجنده مودیس طی شبانه روز دریافت سپس با اجرای تکنیک های پردازش تصاویر، نقشه دمای سطح زمین استخراج و به منظور تعیین محدوده جزایر حرارتی در شهرستان آبادان استفاده گردید. نقشه کاربری اراضی با 4 کلاس کاربری از فراوردهMCD12Q1 سنجنده مودیس به روش طبقه بندی نظارت شده استخراج شد. نتایج نشان داد که متوسط وقوع موجگرم در هر یک از ماه های سال بین 3 تا 8 موج است. ماندگارترین امواج گرمایی در بازه زمانی 11/6/2010 تا 16/6/2010 و 19/3/2008 تا 27/3/2008 به ترتیب با تداوم 6 و 8 روزه رخ داده اند. جزایر حرارتی در آبادان دارای نوسانات مکانی و زمانی مشخص و مقدار دمای سطحی در فصل گرم بیشتر است.دمای بالا در زمین های بایر به علت انعکاس زیاد تشعشعات حرارتی ساطع شده از خورشید به لحاظ وجود قشری از نمک در سطح زمین و در محدوده صنعتی به علت سوزاندن سوخت های فسیلی و تولید گازهای آلاینده می باشد که باعث اثر گلخانه ای، تشدید گرما و در نهایت تراکم بالا جزایر حرارتی و تشدید اثرات امواج گرمایی می شود.

    کلیدواژگان: امواج گرمایی، جزایر حرارتی، محصولات مودیس، آبادان
  • آذر زرین*، عباسعلی داداشی رودباری صفحات 209-227

    دوره های بازگشت و احتمال رخداد بارش دو نمایه مهم در مطالعات مربوط به سیل خیزی و بارش های فرین محسوب می شوند و درک صحیح از این دو شاخص می تواند نقش مهمی را در مطالعات ریسک اقلیمی داشته باشد. این پژوهش با هدف بررسی کارایی پایگاه داده بارش همادی-وزنی چند منبعی (MSWEP) و کاربست آن در تعیین دوره های بازگشت و احتمال رخداد بارش سالانه در ایران انجام شده است. برای این منظور از روش توزیع فرین تعمیم یافته (GEV) استفاده شد. برای درستی سنجی داده های پایگاه MSWEP از چهار سنجه آماری RMSE، MBE، PBIAS و R2 در پهنه های اقلیمی کوپن-گایگر در ایران استفاده گردید. نتایج نشان داد که این پایگاه داده در مناطق خشک و نیمه خشک کشور با درصد اریبی 40/0 و 32/0 بهترین عملکرد را دارد. در مقابل این پایگاه داده در دو پهنه پرباران (Cfa) و کوهستانی (Dsb) کمترین کارایی را خود نشان داد؛ بطوریکه بیشینه درصد اریبی در بین پهنه های اقلیمی کشور به ترتیب با 45/2- و 09/4- درصد در پهنه های مذکور دیده شد. نتایج نشان داد که بیشینه مقدار بارش محتمل در دوره های 1 تا 15 ساله در سواحل شمالی و بیشینه شدت آن در سواحل جنوبی ایران اتفاق می افتد. احتمال رخداد بارش در ایران بین 03/2 تا 02/32 درصد در نوسان است. کاهش عرض جغرافیایی از شمال به جنوب و کاهش ارتفاعات از غرب به شرق با کاهش احتمال رخداد بارش روزانه در ایران در ارتباط هستند. بیشینه عدم قطعیت در احتمال رخداد بارش روزانه در مناطق کوهستانی ایران مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: ایران، پایگاه داده بارش MSWEP، توزیع فرین تعمیم یافته (GEV)، دوره بازگشت بارش
  • ماندانا امانی، رضا برنا*، منیژه ظهوریان صفحات 229-245

    دمای حداکثر روزانه دوره گرم ایستگاه های استان از 15 اردیبهشت ماه تا 15 مهرماه طی یک دوره 156 روزه برای هر سال و مجموعا برای 24 سال معادل روز 3744=(24*156) برای هر ایستگاه استخرج شد و ماتریس داده های خام دمای حداکثر روزانه آماده سازی شد. در ادامه جهت تشخیص روزهای گرم، خیلی گرم وابر گرم، میانگین و انحراف معیار بلند مدت داده های کل ایستگاه ها طی دوره3744 روزه محاسبه و شاخص استاندارد شده دمای حداکثر روزانه برای همه ایستگاه ها محاسبه گردید. روزهای با ناهنجاری مثبت شاخص بیش از 5/1 تحت عنوان روزهای ابر گرم(بیش از3/48 درجه)، روزهای با ناهنجاری شاخص بین 1 تا 5/1تحت عنوان روزهای خیلی گرم (6/46 تا 3/48 درجه) و روزهای با ناهنجاری شاخص کمتر از1 تحت عنوان روزهای گرم (28/43 تا 6/46) تعیین شد. در ادامه اعمال تحلیل خوشه ای به روش پایگانی انباشتی بر روی ماتریس داده های دمایی 11* 3744 و ترسیم نقشه پهنه بندی با استفاده از (GIS)، چهار پهنه مخاطره آمیز دمایی(کم مخاطره، مخاطره متوسط، پر مخاطره و بسیار پر مخاطره) را در استان آشکار نمود. الف) ناحیه کم مخاطره: با روند شمالغربی- جنوبشرقی استان شامل سرزمین‎های کوهستانی و نسبتا مرتفع که بر روی ارتفاعات زاگرس در منتهی الیه شرق و شمالشرقی. ب) ناحیه متوسط مخاطره: شامل کمربند کم ارتفاع مجاور رشته کوه زاگرس در جنوبشرق؛ شرق و شمالی ج) ناحیه زیاد مخاطره: در برگیرنده سرزمین‎های کم‎ارتفاع مرکزی، شرقی و غربی استان د) ناحیه پر مخاطره: که بیشتر مناطق مرکزی و غربی خوزستان را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: مخاطرات محیطی، دما، شاخص سازی، تحلیل خوشه ای
|
  • Amirhossein Sadr *, Reza Alipoor, Maryam Mahmoudi, Zahra Rasouli Anbar Pages 1-23

    The Karvansara fault zone is located in north of the Nobaran and in the Central Iran geological and structural zone. This zone is located at the south of the Caspian Seawithin the Alpine-Himalayan belt.The aim of this study is investigation of the morphological evidences and evaluation of the relative tectonic activities along Karvansara fault zone. For this purpose, in this study, five morphometric indices including drainage basin asymmetry factor (Af), transverse topographic symmetry factor (T), stream length–gradient index (SL), ratio of valley floor width to valley height (Vf) and hypsometric integral index (Hi) as well as fractal dimensions of faults and drainage network have been calculated. Assessment of these indexes and the overlap of their results with each other and evaluation of the index of relative tectonic activity (IAT) show that most of the study area indicate very active to active classes of the relative tectonic activity. Also, calculation the fractal dimension in eleven boxes in the study area for the faults and drainage network by square method, drawing of the log-log diagrams and the use of relevant fractal analysis show the tectonic activity of the region. The neotectonic study of the Karvansara fault zone and the location of the basins with moderate to high tectonic activity, along the major active fault zones, especially in areas where fracture density is higher than other regions and fractal dimensions calculated for the fault zone and drainage network indicate activity of the fault system is on the southern part of the study area.

    Keywords: Neotectonic, Morphometry index, Karvansara fault, Nobaran
  • Kaman Ganji, Saeid Gharechelou *, Ahmad Ahmadi Pages 25-46

    The purpose of this study is to investigate of the effective factors on the flooding of Gorganrood river in Aq’Qala county. In this research 18 sub-criteria that plays an imperious role to create the flood inundation were identified. The sub-criteria were compared in pairs using the AHP method and their final weights were determined using Expert Choice software. Topographic and morphological sub-criteria with weights of 0.353 and 0.333 respectively, had the greatest impact on the occurrence of floods in Aq’Qala county. Based on the results, 14.19% of the area of Aq’Qala county located in a very low hazard zone (the western and the southern regions due to their suitable topography and distance from the Gorganrood river), 18.1% in low hazard zone (the northwest of the Aq’Qala county due to the existence of swampland and salty areas), 11.95% in moderate hazard zone (the north of the Aq’Qala county due to the swampy and hilly nature of the areas and the south of the Aq’Qala county), 29.66% in high hazard zone (the southeast of Aq’Qala county due to near the Gorganrood river buffer zone and tributaries of the Qarasou river, and the west of Aq’Qala county due to the unsuitable morphological conditions and very low slope Gorganrood bed river), 26.1% in very high hazard zone (The middle of Aq’Qala county due to the topography of the plains and qualitative buffer zones of the Gorganrood River due to the unsuitable morphological conditions). Canalization of the outer arch meanders at the SallaqYilqi village to Gangirma village. Widening and dredging the channel near the Aq’Qala’s bridge in the Aq'Qala city center. Drainage and digging the detour channel according to the topographic conditions in the middle plains of the Aq’Qala county can be very effective actions to reduce the flood hazard in the Aq’Qala County.

    Keywords: Aq’Qala, Flood Hazard Map, Gorganrood River, AHP, GIS
  • Abdulaziz Hanifinia *, Habib Nazarnejad Pages 47-68

    For considering the effect of drought stress on some morphological and biochemical changes in two pumpkin species, Cucurbita maxima L. and Cucurbita pepo L. a kind of experiment was done by field culture in three water dispersal levels with field capacity, 2/3 field capacity, and 1/3 field capacity, based on the factorial design in random block form with four replications. The results indicated that increasing the stress level, leaves water potential under drought stress decreased in comparison to the control sample in both species. But with increasing drought stress, root length increased too. Also during drought stress, root soluble carbohydrates content, ascorbic acid content, dehydroascorbic acid, catalase, polyphenol oxidase, and peroxidase enzymes activity increased significantly in 5% level, according to the results with increasing the stress, soluble carbohydrates content decreased in leaf.

    Keywords: Morphometry indices, SVM, ANN, ROC curve, Cherikabad watershed
  • Saleh Arekhi *, Abdolrahman Mahmoudian, Somayeh Emadodin Pages 69-92

    Spatial-temporal pattern modeling of forest cover changes provides valuable information for better understanding the change process, determining the effective factors of areas under change. In this study, we have tried to identify the factors affecting the reduction and destruction of forests in western Iran by using the capabilities and capabilities of modern technologies, including remote sensing, and then Implement in the form of a suitable computational model as a mathematical model based on the behavior of nature. In this study, in order to investigate the reduction of forest cover in Sardasht city of West Azarbaijan province, was used from satellite images of MSS, ETM+ and OLI for the years of 1977, 2000 and 2018. The above images were preprocessed and processed and then classified into two categories of forest and non-forest. The logistic regression method was used to study the relationship between forest cover reduction and physiographic and human factors. In order to obtain the lands suitability map, a logistic regression relationship was established between the forest cover reduction map from 1977 to 2000 and 2000 to 2018 and also factors affecting it. Finally, a simple spatial model was proposed that was able to predict the spatial distribution of forest degradation using logistic regression. The results showed that in the course of 41 years, about 33721 hectares had been reduced from the level of forests of Sardasht city. According to the results, it was determined that from topographic variables, parameters of distance from the road and distance from the village had the most impact on the forest degradation rate.

    Keywords: Remote sensing, Modeling, Degradation of the forest, West Azarbaijan
  • Mohammad Ali Zangeneh Asadi, Mahnaz Naemi Tabar *, Rahman Zandi Pages 93-112

    Experimental erosion estimation models have been developed for a specific area and their calibration is necessary for use in conditions other than their location. Examining the accuracy of experimental models for estimating erosion can lead to better estimates of sediment load and thus better design of soil and water conservation operations. Therefore, identification of high risk areas of erosion to control and reduce erosion and sediment productionIt is necessary. The purpose of this study is to investigate the accuracy and capability of ICONA models, support vector machine, field and random forest in estimating erosion. First, digital layers of effective variables in erosion including slope, geological formation, land use, soil, height, slope direction, surface curvature, waterway network density, distance from waterway, fault density, distance from fault and topographic moisture index (Twi) Turned. In this study, in order to compare different models, statistical indices of correlation coefficient (R) and absolute error (MAE) have been used. The results showed that among the mentioned models, the support vector machine model, ICONA and random forest with M7, M9 and M12 patterns had the highest accuracy with correlation coefficient (0.899), (0.845) and (0.921). And has the lowest mean absolute error value (MAE = 0.711), (MAE = 0.721) and (MAE = 0.628). According to the study of effective factors in soil erosion model, it is concluded that the parameters of slope, geological formation, land use, soil, distance from waterway and topographic moisture index (Twi) are more sensitive to erosion and the factors affecting erosion in These areas are more active.

    Keywords: Soil Erosion, Gonabad Basin, Experimental Models, Statistical indices, Correlation coefficient
  • Vahid Beiranvandi *, Bahar Beishami Pages 113-127

    Nowadays, due to the large amount of funds allocated to the reform clauses in the construction of watershed management projects, the review of priorities in locating critical points before the implementation of structures should be done comprehensively and accurately. Accurate knowledge of erodible points and effective factors in it is a necessary measure, which can be minimized by timely watershed management measures, whether structures or other structures or a combination of them, the severity of damage caused by erosion and sedimentation of basins. Therefore, careful selection of priorities and policies in the activities of watershed structures has a significant impact. In this study, which was carried out with the aim of basic management and planning, lattice-stone structures in Khorramabad city in order to control erosion and sediment from four criteria: hydrological, topographic, economic and social and other indicators related to erosion and fault, which are 14 sub-indicators. By using the network analysis process to weight these parameters and enter it into the GIS. 0.14, 0.141 and 0.126, which can be used to prevent the risks of erosion and sediment, which is visible in 4.5% of the study area.

    Conclusion

    In general, according to the general objectives of this study, which is to identify the points of formation of lattice-stone structures and its roles in reducing damage caused by floods, erosion and sedimentation in villages, roads, farms, gardens, etc. Prevention of life and financial injuries According to the present study, a scientific, appropriate and simple solution has been presented.Keywords: check dam, location, Khorramabad, network analysis process.

    Keywords: check dam, location, Khorramabad, network analysis process
  • Elias Mavedat * Pages 129-149

    The resilience of urban systems as the best form of human habitation has significant environmental impacts, and the promotion of sustainability and resilience in cities and human settlements is a priority; The resilience of a city and how it measures in cities is important. However, despite the significant advances made in recent years in this field, Existing methods for measuring resiliency city, Only to analyze it for specific disorders, or from the perspective of resilience engineering. Based on the necessity of this research, using PROMETHEE modeling, the first step was to identify the basics of earthquake crisis management, and in the next step, Ilam analyzed the statistical analysis. It should be noted that the current research is a developmental-applied approach and research method is a combination of methods (descriptive, analytical, library and field). Also, for the analysis and drawing of GRAFER, EQS, EXCEL and ArcGIS, VPLS and AMOS-SPSS software, other applications have been used. The results of the research have shown based on GAIA layout only areas 12, 3, 8, 5 and 6 are the most resilience city than other areas. And in terms of the three criteria indexation of facilities and equipment, green space and transportation in the city of Ilam, this space has been created. Also based on a resilient network pattern phi rate positive area 12 Ilam 0.81% and the amount of phi the negative is 19/0. Finally, based on the low ranking of the PROMETHEE model area 12 Ilam in 0/6231 percent the most resilient and area 9 Ilam in -0/4306 percent the most vulnerable urban area.

    Keywords: Modeling, PROMETHEE, gaia, Resilience, Ilam
  • Hasan Hekmatnia, Esmael NASIRI HENDEH KHALEH *, Fazlollah Esmaeili, Nezafat Behrooz, Davood Fatahi, Davood Mogadam Pages 151-173
    Background

    In recent years, the study of the concepts of resilience at the urban and regional scales has attracted special attention, although the level and number of these studies at the urban scale is higher than studies at higher scales. Hence, the gap of this group of studies in the field of regional studies is obvious.

    Objectives

    The main purpose of this study is to investigate and evaluate the resilience of Karaj communication network. In this research, with library studies, important criteria and sub-criteria in increasing the resilience of roads have been identified and then studied and evaluated in selected axes. The six criteria developed in this study are equestrian resilience, pedestrian and cyclist resilience, natural disaster resilience, efficient transportation management, resilience against adverse weather conditions and resilience against crime.

    Method

    This research is of applied type. On the other hand, the research method is descriptive-analytical with a combined (quantitative-qualitative) approach

    Conclusion

    One of the proposed solutions to improve resilience is to walk the busy pedestrian sections of the street, implement traffic plans such as pairing and individualizing, controlling the speed of vehicles and providing safe movement for pedestrians through relaxation methods, using speed control tools. He mentioned the construction of overpasses or underpasses for pedestrians in high-risk areas, etcOne of the proposed solutions to improve resilience is to walk the busy pedestrian sections of the street, implement traffic plans such as pairing and individualizing, controlling the speed of vehicles and providing safe movement for pedestrians through relaxation methods, using speed control tools. He mentioned the construction of overpasses or underpasses for pedestrians in high-risk areas, etc

    Keywords: Evaluation, Efficiency, Resilience, intercity communication network, Karaj
  • HOSSEIN Esmaeili *, Seyed Hossein Mirmousavi, Esmaeil Soheili Pages 175-192

    Drought Hazard is one of the natural features of the planet that can occur in all climatic zones. This study aimed to analyze the time series of agricultural drought in Darab city over 20 years (2000 – 2020) using remote sensing and satellite images in the Google Earth engine system. Satellite imagery includes 460 images of land surface temperature (LST) and vegetation (NDVI) MODIS satellites are Terra which are used to calculate the temperature condition index (TCI) and vegetation condition index (VCI) was used. Also, using the recorded rainfall data of the Darab synoptic station, the SPI index was calculated by MATLAB software in different time intervals. The results show that according to the Extreme dryness class and based on the TCI index of the 2000 year with an area of 225.46 square kilometers and also according to the VCI index of the 2013 year with an area of 280.80 square kilometers, They had the most land area in Darab city. As a result, comparing the numerical value of SPI index for each of the years of the period under study with the amount of non-drought areas obtained from TCI and VCI indices obtained from satellite images, The highest correlation coefficient of 0.76 was observed between the 12-month SPI and the VCI index, which indicates the VCI satellite index as the optimal index indicating the drought situation in Darab city. Another outstanding result of the present study is that the use of remote sensing data and Google Earth Engine system to monitor and investigate drought in areas that do not have observational data from land surveys is very useful.

    Keywords: Drought time series, SPI index, Darab city, Google Earth Engine (GEE), TCI index
  • Kobra Shojaeizadeh *, Shahriar Khaledi, Tayebeh Akbari Iranian Pages 193-207

    Numerous human and natural factors are involved in the creation of thermal islands. Accordingly, the purpose of this article is to analyze the occurrence of heat wave in Abadan city and its impact on thermal islands. Heat waves were identified using the 95th percentile index and its application to daily maximum temperature data during the period 1985-2017. Among the heat waves that occurred two waves with more continuity during the hot and cold seasons of the selected year, their satellite images were received from the MYD11A2 MODIS sensor's product during the day and night. Thermal islands were used in Abadan city. Land use map with 4 land use classes was extracted from MOD12Q1 MODIS sensor product by supervised classification method. The results showed that the average incidence of hot flashes in each month of the year is between 3 and 8 waves. The most persistent heat waves occurred in the period of 6/11/2010 to 6/16/2010 and 19/3/2008 to 27/3/2008 with a duration of 6 and 8 days, respectively. Thermal islands in Abadan have specific spatial and temporal fluctuations and the amount of surface temperature is higher in the warm season. The high temperature in barren lands is due to the increase in fuel consumption of 2 hours per day and in the industrial area due to the burning of fossil fuels and the production of polluting gases, which causes the greenhouse effect, heat intensification and Eventually the high density of the islands is thermal and intensifies the effects of heat waves.

    Keywords: Heat waves, thermal islands, Modis products, Abadan
  • Azar Zarrin *, Abbasali Dadashi Roudbari Pages 209-227

    Return periods and the probability of occurrence of precipitation are two important indicators in studies related to flooding and precipitation, and a correct understanding of these two indicators can play an important role in climate risk studies. This study aims to investigate the performance of the Multi-Source Weighted-Ensemble precipitation (MSWEP) and to use it in determining the return periods and the probability of annual precipitation in Iran. For this purpose, the generalized extreme value (GEV) method was used. Four statistics of RMSE, MBE, PBIAS, and R2 in Köppen-Geiger climate classification in Iran were used to evaluate the MSWEP data. The results showed that this data has the best performance in arid and semi-arid regions of the country with a PBIAS of 0.40 and 0.32. In contrast, this data showed the least performance in two rainy (Cfa) and mountainous areas (Dsb). So that the maximum PBIAS between the climate zones of the country is seen between -2.45 and -0.09% in the above-mentioned zones, respectively. The results showed that the maximum probable precipitation occurs in periods of 1 to 15 years in the northern coasts and its maximum intensity occurs in the southern coasts of Iran. The probability of occurrence of precipitation in Iran fluctuates between 2.03 to 32.02%. Decreasing latitude from north to south and decreasing height from west to east is associated with a decrease in the probability of occurrence of precipitation in Iran. Maximum uncertainty is seen in the mountainous regions of Iran with a high probability of occurrence of precipitation.

    Keywords: Generalized Extreme Value (GEV), Iran, MSWEP, Precipitation Return Period, Precipitation
  • Mandana Amani, Reza Borna *, Mannijeh Zoohorian Pages 229-245

    Temperature hazards assessment of Khuzestan provinceAbstract: Temperature hazards assessment of Khuzestan provinceand drawing a zoning map using (GIS), four temperature risk zones (low risk, medium risk, high risk and very high risk) Revealed in the province. A) Low risk area: with the northwest-southeast trend of the province, including mountainous and relatively highlands on the Zagros highlands at the eastern and northeastern extremities. B) Medium danger zone: including low altitude belt adjacent to Zagros mountain range in the southeast; East and North c) High risk area: including low, central, eastern and western lowlands of the province d) High risk area: which covers most of the central and western areas of Khuzestan.Key words: Environmental hazards, temperature, indexing, cluster analysis.

    Introduction

    temperature is one of the most prominent and important climatic elements that controls other environmental phenomena, especially factors affecting human activities, and is also in control of other factors such as altitude. Temperature, as a thermodynamic and important atmospheric parameter, is the source of many physical, chemical, environmental and climatic changes. Examining the occurrence of heat waves as a symbol of atmospheric hazards, along with global warming, is one of the environmental challenges of the present century. Due to the importance and effect of temperature on environmental conditions and also its role in creating and diversifying ecosystems and controlling optimal living conditions, it is necessary to study its behavioral changes in long-term (process) and short-term (phases and cycles)..Khuzestan province is located in an intermediate region in terms of climate (between the Zagros highlands in the east and north, the Arabian desert and the Red Sea in the southwest and the Persian Gulf in the south). Khuzestan due to special geographical conditions, its location in the tropics or high-pressure subtropical belt, during the year is attacked by air masses and synoptic systems with different origins and different physical characteristics that enter the region, causing diversity and change in water. The weather in the province includes temperatures. Climatic conditions in Khuzestan province and high temperatures are one of the factors limiting development in the province, so that lack of proper planning and providing facilities and facilities appropriate to the climatic conditions in the province can be a major obstacle to development. The study of temperature hazards as one of the important and influential parameters of climate, is necessary and can pave the way for national, regional and local planning.

    Data and methodology

    in the present study, using the annual temperature data of 11 stations in the province during a period of 25 years (2013-2017), Khuzestan temperature hazards were analyzed. The maximum daily temperature of the hot period of the stations of the province was extracted from 15 May (October 5) to 15 October (October 5) during a period of 156 days for each year and for a total of 24 years equivalent to 3744 = (24 * 156) days for each station. Raw data of maximum daily temperature were prepared. Then, in order to distinguish hot, very hot and superhot days, the average and long-term standard deviation of the total station data during the period of 3744 days were calculated and the standardized maximum daily temperature index was calculated for all stations. Days with a positive anomaly of more than 1.5 as hot cloud days (more than 48.3 degrees), days with an index anomaly between 1 to 1.5 as very hot days (46.6 to 48.3 degrees) and days with Anomaly of less than 1 index was determined as hot days (43.28 to 46.6). Then cluster analysis was performed by cumulative stapling method on the temperature data matrix of 3744 * 1144.Discuss: the study of temperature hazard zoning map in Khuzestan province shows four hazardous zones in the form of four categories: low, medium, high and very high.Low risk: This area is observed with a northwest-southeast trend at the eastern and northeastern tip of the province (adjacent to Chahar Mahal). This temperature zone can be considered as representative of the mountainous areas of the province that mountainous and relatively highlands, including the cities of Lali, Indika, Baghmalek and Izeh in the east and northeast of the province have spread to the Zagros highlands.Medium risk: This area includes a low belt adjacent to the Zagros Mountains in the southeast; East and north of the province include the cities of Omidieh, Ramhormoz, Masjed Soleiman, Andimeshk, Dezful, Behbahan, Ramshir, Hindijan and the coastal city of Mahshahr. This area can be considered as a representative of the mountainous areas of the province.High risk: This area can be considered as a representative of the lowlands of the province, which includes the cities of Haftgol, Ramhormoz, Gotvand in the center and east and the cities of Shush, Azadegan plain and Hoveyzeh in the west of the province.Very risky: Most temperature hazards have occurred in the central and western part of the province. The high-risk area is spread in central and southwestern cities, including Abadan, Khorramshahr, Ahvaz, Shadegan, Karun, Hamidiyeh and Bavi. In fact, this area should be considered the tropical part of the province. Lack of clouds, humid atmosphere and hot south winds are the causes of extreme heat in this area. In the southern parts, atmospheric humidity from the Persian Gulf is also effective in the temperature of this region.

    Conclusion

    temperature risk study of Khuzestan province revealed that the occurrence of temperature hazards is one of the prominent features of Khuzestan province that is affected by geographical factors such as proximity to the Persian Gulf water mass, variable latitude and dispersion of unevenness and heterogeneity of inlet pressure systems in different seasons. It has a relatively high spatial diversity. Studies have shown that by reaching higher temperature thresholds, the spatial and spatial behavior of co-hazard zones reveal more heterogeneity. The least dangerous temperature zone of the province with northwest-southeast trend in the eastern and northeastern part of the province (adjacent to Chahar Mahal) has spread on the Zagros heights and the most dangerous temperature zone of Khuzestan in central and southwestern cities of the province including Abadan, Khorramshahr , Ahvaz, Shadegan, Karun, Hamidiyeh and Bavi are observed.

    Keywords: Environmental hazards, temperature, Indexing, Cluster analysis